En social- og sundhedsassistent (SOSU) har mange forskellige opgaver. De hjælper borgere med at klare sig selv i dagligdagen, følger dem under behandling og sikrer, at de får den bedst mulige pleje.

SOSU’er arbejder ofte sammen med læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale for at sikre, at patienterne får den bedste behandling som overhovedet muligt. Deres arbejde er meget afvekslende, og deres opgaver kan variere meget fra dag til dag.

SOSU’er uddannes til at kunne hjælpe patienter med diverse problemer, herunder sårpleje, stomiopsætning og -vedligeholdelse, kateterisering, medicinhåndtering osv. De lærer også om psykologi og sociale forhold, så de bedre kan forstå deres patienters behov.

Efter endt uddannelse vil SOSU’er typisk arbejde på hospitaler, plejehjem eller i den kommunale sundhedspleje. De fleste af deres arbejdsopgaver vil være praktiske i naturen, men de vil også have mulighed for at bruge deres psykologiske og sociale kompetencer.

Det er en utrolig spændende og afvekslende uddannelse, som giver én mange forskellige muligheder for at hjælpe andre. Hvis du har lyst til at gøre en forskel for andre mennesker, så er SOSU uddannelsen måske noget for dig.

Spørgsmål og svar om SOSU uddannelsen

Hvor lang tid tager SOSU uddannelsen?

SOSU uddannelsen tager 3½ år, hvis du studerer på fuld tid. Du kan også vælge at studere på deltid, hvilket typisk vil tage 5-6 år.

Hvor meget koster SOSU uddannelsen?

Der er ikke nogen fast pris for SOSU uddannelsen, da det afhænger af forskellige faktorer såsom undervisningssted og -form. Du kan dog regne med at skulle betale mellem 3000 og 6000 kroner om året i studieafgifter.

Hvor finder jeg et job som SOSU?

Der er mange muligheder for at finde et job som SOSU. Du kan fx søge på hospitaler, plejehjem, i den kommunale sundhedspleje eller på private institutioner. Du kan også vælge at arbejde freelance eller starte din egen virksomhed.

Kan jeg tage SOSU uddannelsen hvis jeg ikke har en gymnasial uddannelse?

Det er ikke nødvendigt at have en gymnasial uddannelse for at kunne tage SOSU uddannelsen. Du skal dog have et godt kendskab til dansk, matematik og engelsk.

Hvilke fag lærer man på SOSU uddannelsen?

Du vil blive undervist i forskellige fag såsom anatomi, sygdomslære, medicinhåndtering, pleje af sår og stomi, psykologi osv. Se det fulde fagoversigt her.

Hvor i landet kan jeg tage SOSU uddannelsen?

SOSU uddannelsen findes over hele landet, så du burde kunne finde et uddannelsessted der er tilpasset netop dine behov. Du kan fx vælge at studere på et af de store hospitaler, eller på en mindre institution i din nærhed.

Hvilket arbejdsstøj kræves der af en SOSU?

Alt afhængigt af arbejdspladsen, om der er tale om en offentlig institution eller en privat, vil der være krav til påklædningen og hygiejnen. Det besluttes af arbejdspladsen, så det kan ikke udelukkes at man kan få lov til at arbejde i sit eget tøj, mens normen til gengæld er at man klart får udleveret kliniske klæder (også kendt som kliniktøj) og ergonomiske sko, der sikrer at man ikke opnår fodsskader under arbejdet (også kendt som kliniksko)

Kan man arbejde som SOSU uden at have taget SOSU uddannelsen?

Nej, det er ikke muligt at arbejde som SOSU uden at have taget den relevante uddannelse. SOSU uddannelsen er den eneste måde at blive godkendt til at arbejde som social- og sundhedsassistent i Danmark.

Hvad kan man forvente af lønnen, når man er færdig med SOSU uddannelsen?

Det afhænger af flere forskellige faktorer såsom arbejdssted, ansættelsesforhold og kvalifikationer. Du kan dog regne med en gennemsnitlig startløn på omkring 25.000 kroner om måneden efter skat.

Er der nogen aldersgrænse for at tage SOSU uddannelsen?

Nej, der er ikke nogen fastsat aldersgrænse for at kunne tage SOSU uddannelsen. Dog skal du være opmærksom på, at det kan være svært at finde et job som SOSU hvis du er over 50 år.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.