bakterier

Grunden til, at vi har køleskabe, er for at vores madvarer kan holde sig bedre og i længere tid. Det er vigtigt, at man ikke indtager for mange bakterier gennem sine madvarer. Man kan ikke undgå en smule bakterier, men vi skal endelig ikke få for mange.

Grøntsager som bakteriebombe

En af de helt store bakteriesyndere i køleskabet er grøntsager. Fordi de kommer fra jorden, oplever man ofte at finde rester af jord på dem. Især i kål og salater er der tit jordrester, fordi jorden sætter sig mellem bladende og kan være vanskelig at få renset helt ud. Når der er jordrester på grøntsagerne i køleskabet, er det nemt for bakterierne at blive overført til de resterende madvarer i køleskabet, og derfor er det meget vigtigt at opbevare grøntsager i en skuffe for sig, så det ikke ligger alt for tæt på eksempelvis kød. Inde på https://køleskabe.dk/ kan man se forskellige køleskabe, der har gode skuffesystemer.  Derudover er det selvfølgelig vigtigt at vaske og rense sine grøntsager grundigt, inden man begynder at tilberede dem.

Håndtering af kød og fisk

Ligesom det er vigtigt at bearbejde grøntsager grundigt, gælder det samme for kød og fisk. Dette er simpelthen en ren legeplads for bakterier, der stortrives i råt kød fra både pattedyr og fisk. Det er meget vigtigt, at man ikke lader kød ligge åbent i køleskabet. Så hvis man tager et kyllingebryst fra en pakke med tre, kan man ikke bare lade de to resterende kyllingebryster ligge i beholderen med plastikoverfladen åbnet. I en sådan situation er det nødvendigt at putte resten af de rå kød ned i en lufttæt beholder, eksempelvis en Tupperware. Udover at kødet skal ligge i en lufttæt beholder, er det vigtigt at overveje beholderens plads i køleskabet. Den skal nemlig allerhelst ligge på det koldeste sted i køleskabet, hvilket ret ofte er i bunden.

Hvor skal mælken stå?

Det er også meget vigtigt at tænke over, hvor i køleskabet man placerer sine mælkekartoner. Dette skyldes, at mælk er et produkt, som er ekstremt følsom overfor temperatur og forskelle i temperaturer. Der er mange, der placerer mælken i lågen af køleskabet, men det er faktisk en misforståelse, at dette er det bedste sted. Grunden til, at mange mennesker tror, at det er smart at stille mælken i lågen er, at størrelsen på en mælkekarton altid passer helt perfekt ind i lågens hylder. Men dette er meget misvisende, fordi i virkeligheden skal mælken gerne være et sted i køleskabet, hvor der altid er meget koldt. Køleskabsdøren er det sted i køleskabet, hvor temperaturudsvingene er allerstørst, fordi det er dér, man åbner for køleskabet og derfor også er det sted, der hurtigst bliver varmere end hvad køleskabet burde.  Derfor gælder det, at mælken, ligesom det rå kød, gerne skal være i bunden af køleskabet.

Udover at tage hensyn til mælkens overfølsomhed for store temperaturudsving, er det vigtigt at mælken ikke står alt for tæt på madvarer, som lugter meget. Vi kender alle sammen skuffelsen, når man drikker et glas mælk og det smager af køleskab. Dette kan altså undgås, hvis man bare flytter alle de ildelugtende madvarer langt væk fra mælken.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *