3 måneder siden |  0 comments  |  Den sunde krop

Det værker i lænden, nakken låser, eller skulderen er spændt helt op. De skavanker kender rigtig mange af os danskere til. Flere og flere faktisk. Eller desværre burde der nok have stået. Vi har udviklet en tendens til at opleve ryggen meget mere skrøbelig, end den i virkeligheden er.

Vi bliver straks nervøse og frygter alvorlige skader, hvis ryggen gør bare en smule ondt. Vi får gang på gang at vide, at vi skal passe på ryggen. Det er også korrekt, men det skal heller ikke overdrives. For ryggen skal bruges.

De fleste rygproblemer er forbigående og letter igen. Det, der får patienterne til at sætte sig i en blød stol og inaktivt vente på, at smerterne aftager, er oftere angstproblemer end fysisk umulighed. De har en oplevelse af, at de skader ryggen yderligere ved bevægelse. Men det er nærmere lige modsat. Når man er inaktiv og bevæger sig forsigtigt, bliver man stiv i kroppen, og problemerne forværres.

Mange rygsmerter kan trænes væk. Men der er selvfølgelig også dem, som kræver behandling.

Vi har fået en folkesygdom

Det er blevet en folkesygdom at have ondt i ryggen. Det er noget, de fleste har prøvet på et tidspunkt i deres liv. Heldigvis er det sjældent alvorligt. 60-80% af den danske befolkning har en eller flere gange oplevet smerter i ryggen. Rygsmerterne kan være akutte eller kroniske, og skyldes oftest:

  • Tunge løft og vrid i kroppen ved hårdt fysisk arbejde
  • Dårlig fysisk form og inaktivitet i en periode
  • Problemer på arbejdet eller derhjemme
  • Arvelig sårbarhed.
Det kan også være en kombination af ovenstående. 80-90% af alle rygsmerter skyldes hold i ryggen og kan trænes væk. Hvor kun 10% skyldes diskusprolaps eller snæver nerverodskanal og endelig kun 1-5% skyldes svulst, brud eller gigtsygdom. Med andre ord: rygsmerter skyldes sjældent alvorlig sygdom, og der er mulighed for behandling for langt de fleste.

Ny forskning om behandling

Undersøgelser har vist at vi danskere ofte fejlbehandler på andre måder end med vores inaktivitet. Vi bruger alt for meget medicin i behandlingen af rygsmerter. Forskningen viser desuden at det ofte er milde smertestillende, som er i brug – men de hjælper sandsynligvis ikke patienterne særlig meget. Og stærkere medicin kan være direkte skadelig.

En sammenslutning af forskere har offentliggjort et studie om, hvordan smerterne skal behandles. Og her kan massage have gavnlig effekt. Gentagende behandlinger med massage over en kort periode giver kroppen gavnlige effekter rent biologisk.

Du kan komme danskerne til hjælp

Vil du hjælpe danskerne med deres rygproblemer? Det betyder ikke noget, om du er kiropraktor, fysioterapeut, massør eller noget helt fjerde. Der er masser af folk klar til at blive behandlet. Det eneste du måske står og mangler er lidt udstyr.

For at kunne behandle har du brug for mange ting. Som minimum skal du i hvert fald have en god massagebriks. Hertil opstår der selvfølgelig hurtigt et behov for lidt ekstra udstyr til din klinik som afspritning, cremer og olier. Det kan også være papir eller puder til dine brikse – og hvad med en skammel til dig selv?

EFTERLAD EN KOMMENTAR :

RELATEREDE ARTIKLER :

Det skal du gøre for at tabe dig – og for at beholde vægttabet

Vi kan ikke komme uden om, at vi lever i en tid, hvor vi ikke behøver at bevæge os særlig meget for at nå vores daglige ærinder. Når vi skal ud og handle, tager vi bilen i stedet for cyklen. Når vi skal op på 4. sal, tager vi elevatoren i stedet fo...

read more
  • (0)

4 tips til hvordan du får overskud til en sund hverdag

De fleste af os vil gerne gøre vores hverdag lidt sundere, end den er lige nu. Men de fleste lever samtidig i en travl hverdag, hvor der ikke er meget overskud til at få den sunde kost og motionen ind i hverdagen. Men det kan lade sig gøre, og vi har...

read more
  • (0)

Tre alternative behandlingsformer der hjælper dig med at slippe af med hudsygdomme

Lider du af en hudsygdom, er du sikkert altid på jagt efter en måde at få den til at gå væk eller blive mindre irriterende. Det gælder helt sikkert også, hvis du lider af forkølelsessår. Det er rigtig irriterende og generende, at du får et sår. Ofte...

read more
  • (0)