Det værker i lænden, nakken låser, eller skulderen er spændt helt op. De skavanker kender rigtig mange af os danskere til. Flere og flere faktisk. Eller desværre burde der nok have stået. Vi har udviklet en tendens til at opleve ryggen meget mere skrøbelig, end den i virkeligheden er.

Vi bliver straks nervøse og frygter alvorlige skader, hvis ryggen gør bare en smule ondt. Vi får gang på gang at vide, at vi skal passe på ryggen. Det er også korrekt, men det skal heller ikke overdrives. For ryggen skal bruges.

De fleste rygproblemer er forbigående og letter igen. Det, der får patienterne til at sætte sig i en blød stol og inaktivt vente på, at smerterne aftager, er oftere angstproblemer end fysisk umulighed. De har en oplevelse af, at de skader ryggen yderligere ved bevægelse. Men det er nærmere lige modsat. Når man er inaktiv og bevæger sig forsigtigt, bliver man stiv i kroppen, og problemerne forværres.

Mange rygsmerter kan trænes væk. Men der er selvfølgelig også dem, som kræver behandling.

Vi har fået en folkesygdom

Det er blevet en folkesygdom at have ondt i ryggen. Det er noget, de fleste har prøvet på et tidspunkt i deres liv. Heldigvis er det sjældent alvorligt. 60-80% af den danske befolkning har en eller flere gange oplevet smerter i ryggen. Rygsmerterne kan være akutte eller kroniske, og skyldes oftest:

  • Tunge løft og vrid i kroppen ved hårdt fysisk arbejde
  • Dårlig fysisk form og inaktivitet i en periode
  • Problemer på arbejdet eller derhjemme
  • Arvelig sårbarhed.

Det kan også være en kombination af ovenstående. 80-90% af alle rygsmerter skyldes hold i ryggen og kan trænes væk. Hvor kun 10% skyldes diskusprolaps eller snæver nerverodskanal og endelig kun 1-5% skyldes svulst, brud eller gigtsygdom. Med andre ord: rygsmerter skyldes sjældent alvorlig sygdom, og der er mulighed for behandling for langt de fleste.

Ny forskning om behandling

Undersøgelser har vist at vi danskere ofte fejlbehandler på andre måder end med vores inaktivitet. Vi bruger alt for meget medicin i behandlingen af rygsmerter. Forskningen viser desuden at det ofte er milde smertestillende, som er i brug – men de hjælper sandsynligvis ikke patienterne særlig meget. Og stærkere medicin kan være direkte skadelig.

En sammenslutning af forskere har offentliggjort et studie om, hvordan smerterne skal behandles. Og her kan massage have gavnlig effekt. Gentagende behandlinger med massage over en kort periode giver kroppen gavnlige effekter rent biologisk.

Du kan komme danskerne til hjælp

Vil du hjælpe danskerne med deres rygproblemer? Det betyder ikke noget, om du er kiropraktor, fysioterapeut, massør eller noget helt fjerde. Der er masser af folk klar til at blive behandlet. Det eneste du måske står og mangler er lidt udstyr.

For at kunne behandle har du brug for mange ting. Som minimum skal du i hvert fald have en god massagebriks. Hertil opstår der selvfølgelig hurtigt et behov for lidt ekstra udstyr til din klinik som afspritning, cremer og olier. Det kan også være papir eller puder til dine brikse – og hvad med en skammel til dig selv?

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *