Tænk en dag hvor du får stukket en kniv i øjet og den bliver drejet rundt! En ubehagelig følelse – den følelse har patienter der er ramt af hortons hovedpine. Sygdommen skyldes kroniske ansigtssmerter, også kaldet trigeminus neuralgi.

Mange patienter der har fået stillet denne diagnose har været igennem forskellige behandlingsmuligheder. Nogle har haft gavn af det, mens andre har været mindre heldige. Efter diagnosen er stillet bliver man som det første tilbudt medicinsk behandling. Det medicin man ofte vil få, er det medicin patienter der lider af epilepsi også bruger. Kroniske ansigtssmerter, trigeminus neuralgi – er ikke epilepsi, men den medicin der anvendes der til kan også have en lindrende effekt på trigeminus neuralgi ramte. Medicinen er ikke noget i form af Panodil eller Penix som de fleste kender, der er noget der stabiliserer nervecellerne. Det er også derfor yderst vigtigt at patient følger læges vejledning og tager medicinen regelmæssigt. I begyndelsen af den medicinske behandling er det selvfølgelig vigtig med samarbejde med lægen, da behandlingen ofte skal justeres også er det vigtigt at der bliver holdt øje med bivirkningerne. De typiske bivirkninger med den medicinske behandling er sådan noget som forstoppelse, sløvhed og svimmelhed.

Selvom patienter får sådan en behandling oplever en del patienter at det ikke er nok – for hvor høj dosis medicin skal der tages for at stabilisere nervecellerne. Mange patienter ønsker at være medicin fri og leve et mere normalt liv, uden at blive afbrudt af smerterne.

Behandling af Hortons hovedpine

 

Tidligere har jeg nævnt medicinsk behandling, nu vil jeg nævne alternative behandlingsmuligheder af Hortons hovedpine. Neurokirurgisk Smerteklinik tilbyder behandling af Hortons hovedpine. Det vigtigste er at når du møder op til konsultationen som modtages du med forståelse. Forståelse overfor den mulige lange behandlings – proces du har været igennem uden at det gav det ønskede resultat. Du vil møde personale, der forstår din smerte og gerne vil hjælpe dig videre til et liv uden smerter.

Efter du er blevet undersøgt grundigt og når eksperterne, som for i øvrigt er speciallæger er sikre på du har fået den rigtige diagnose, så planlægges din behandling. Her kan der tales om forskellige former for behandling. Det er vigtigt du samarbejder. Lægen vil bede dig om at notere dine anfald ned, så I sammen kan evaluere på effekten af behandlingen. Du kan få behandling med ilt – dette vil blive ordineret i samarbejde med en sygehusafdeling.

Der kan også være tale om nerve – implantat. Dette indgreb kaldes også occipital nervestimulation. Nerve – implantatet består af en lille elektrode. Elektroden implanteres under huden i baghovedet. Derefter bliver det tilsluttet en såkaldt ” pacemaker, ” dette giver så en vedvarende lindring af smerterne.

Eksperterne er klar over at nogle hortons hovedpine kan være særligt udfordrende at behandle, men de har tålmodigheden og viljen til at hjælpe. De står klar til at hjælpe med al deres viden, kompetencer og erfaring. Hvis du lider af hortons hovedpine, eller kender nogle der gør – så kan du være med til at ændre deres liv.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *