Kan du ligesom tusindvis af andre danskere godt lide at træne, og nyder du at leve en sund livsstil, hvor træning er en fast del af din daglige to-do liste? Så kender du sikkert også til problemet med at have smerter i muskler og led efter træning. I stedet for at droppe træningen og lægge den sunde livsstil på hylden, kan du med få simple råd slippe af med dine muskelsmerter og gøre din træning sjovere og mere effektiv. Vi fortæller dig, hvordan du skal gøre dette, og hvad du kan gøre, hvis du skulle være så uheldig at have pådraget dig en sportsskade.

No pain no gain – eller hvad?

Du har med garanti hørt dette udtryk før, men det kan diskuteres, om det er helt sandt. Det er selvfølgelig helt naturligt at have ømme muskler efter en hård træning, og specielt hvis du trænet muskler, du ikke er vant til, eller hvis du er nybegynder. Men man behøver faktisk ikke have muskelsmerter efter træning for at opnå resultater. Tommelfingerreglen hedder sig, at man kan øge sin træningsmængde og intensitet med 10% om ugen, for pointen er også at tilvænne kroppen til forskellige belastninger, som den bliver udsat for. Det er vigtigt, man ikke starter for tungt eller hurtigt, for så kan man ende med vedvarende muskelsmerter.

Husk det nu – varm op inden træning

Hvis du vil forhindre eller forebygge skader, er det essentielt at varme op inden man træner. Det er altså et absolut no-go at starte træningen, før man har varmet op. På denne måde forbereder du nemlig musklerne på de belastninger, der kommer. Dine muskler er nemlig mere skrøbelige, hvis du ikke har varmet op.

Fortsæt træningen

Hvis du oplever ømme muskler, der forårsager, at du må stoppe med din træning, er det dog en god idé at fortsætte med andre, lettere træningsformer, så du altså holder musklerne i gang og holder dem smidige. Hvis ikke du vedligeholder træningen, kan dine muskler føles stramme, og du mister dermed fleksibilitet. Søg dog andre alternativer som cykling og yoga.

Hvis du dog har pådraget en muskelskade, der giver dig vedvarende smerter, kan det være en god idé at søge en fysioterapeut, der med den rigtige behandling kan få dine smerter til at forsvinde.

Triggerpunktterapi kan muligvis være vejen frem, da det er et alternativ til fysioterapi. Hvis man tager til lægen, bliver man oftest undersøgt for skader i leddene, og hvis ikke dette kan ses på en scanning, bliver det ofte konkluderet, at man ikke fejler noget. Med triggerpunktterapi fokuserer man på triggerpoints i kroppen, der forkorter musklerne, så man har sværere ved at bevæge sig frit, og er årsag til smerter i knæ, hofte, skuldre og lænd. Triggerpoints kan ikke masseres eller strækkes væk, derfor er det en god idé at kontakte en fysioterapeut, der kan hjælpe dig af med dine smerter.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *